meDical CenteR

Sakarellos s.a
Η νέα κτιριακή εγκατάσταση για τα Διαγνωστικά Κέντρα Σακαρέλλος στη Νέα Ερυθραία σχεδιάστηκε ώστε το κτίσμα να ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες ανάγκες της ιατρικής μονάδας. Βάση του σχεδιασμού αποτέλεσε η ανθρωποκεντρική προσέγγιση

Πιο συγκεκριμένα, θα έπρεπε να βρεθούν λύσεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των εξεταζομένων, να υπάρχει διαχωρισμός των αιθουσών αναμονής, να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση ΑμεΑ, βρεφών και παιδιών, να ληφθεί μέριμνα για τους εξεταζόμενους με αίσθημα κλειστοφοβίας, και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως. Με βάση αυτά  η ομάδα της NOUS Interior Architects σχεδίασε έναν χώρο όπου δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην αίσθηση της ασφάλειας, της γαλήνης, της καθαριότητας, και στην καταλληλότητα των υλικών.

Στον χώρο υποδοχής αναδείχθηκε το ήδη μεγάλο ύψος του ενώ στους ορόφους, το πρόβλημα των πολύ  χαμηλών δοκαριών που συνάντησε η σχεδιαστική ομάδα, αντιμετωπίστηκε με ένα σύνολο από κυκλικούς όγκους που αγκαλιάζοντας τα δοκάρια διακόπτουν την ενιαία οροφή και επιτρέπουν την είσοδο κρυφού τεχνητού φωτισμού από ψηλά. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται η ψευδαίσθηση μεγάλων φυσικών φεγγιτών. Επάνω από κάθε reception - υποδοχή σε κάθε όροφο  οι στρογγυλοί φεγγίτες  επιτρέπουν  στο προσεκτικά μελετημένο τεχνητό ως φυσικό φως να εισχωρήσει και να φωτίσει την κάθε συναλλαγή με τους πελάτες,  δημιουργώντας μια πρώτη ευχάριστη αίσθηση. Οι καμπύλες γραμμές σε στοιχεία των οροφών σε συνδυασμό με τα κυκλικά φώτα, και η απουσία αιχμών δημιουργεί αίσθημα αρμονίας και ενιαίας ρευστότητας. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η τοποθέτηση καθισμάτων σε σχήμα βότσαλου, που δίνουν συνέχεια στην γλυπτικότητα των καμπύλων κατασκευών. παρεμβάλλονται ανάμεσα στο λευκό της καθαρότητας και το Aqua Blue της ηρεμίας δημιουργούν την αίσθηση της ζεστασιάς. Το αποτέλεσμα είναι ένας  σύγTime χώρος που καταφέρνει να συνδυάζει την αξιοπιστία της επιστήμης με την καθησυχαστική οικειότητα. που δηλώνει αισθητικά και λειτουργικά την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία των Διαγνωστικών Κέντρων Σακαρέλλος, δηλαδή ότι «Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος» (Ιπποκράτης).

  • PROJECT:

    Sakarellos medical center Interior & exterior design

  • LOCATION:

    Nea Erythraia, Kifisia, Greece

  • TYPE:
    Commercial
  • LEAD DESIGNER:
    Agni Malliou
  • ASSOCIATE DESIGNER:

    Akis Moustakas

  • PHOTOSHOOTING:

    Vangelis Rokkas

  • STATUS:
    Completed
  • YEAR:
    2020
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration
  • ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΣΑΚΑΡΕΛΛΟΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ Sakarellos medical center interior design Offices and lobby decoration

Αρχιτεκτονική Μελέτη - Σχεδιασμός

Η νέα κτιριακή εγκατάσταση για τα Διαγνωστικά Κέντρα Σακαρέλλος στη Νέα Ερυθραία σχεδιάστηκε ώστε το κτίσμα να ανταποκρίνεται πλήρως στις αυξημένες ανάγκες της ιατρικής μονάδας.

Ο στόχος εξαρχής ήταν να δημιουργηθεί ένας φιλόξενος χώρος με καθαρές γεωμετρίες όπου θα επιτυγχάνεται η ισορροπία μεταξύ της λειτουργικότητας και της αισθητικής. Βάση του σχεδιασμού αποτέλεσε η ανθρωποκεντρική προσέγγιση, έτσι ώστε οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό να μπορούν να λειτουργήσουν με τις πλέον άρτιες συνθήκες ενώ παράλληλα να εξασφαλίζεται η υγεία, η άνεση, η ηρεμία και η ασφάλεια των επισκεπτών. Πιο συγκεκριμένα, θα έπρεπε να βρεθούν λύσεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος παραμονής των εξεταζομένων, να υπάρχει διαχωρισμός των αιθουσών αναμονής, να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση ΑμεΑ, βρεφών και παιδιών, να ληφθεί μέριμνα για τους εξεταζόμενους με αίσθημα κλειστοφοβίας, και ταυτόχρονα να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φυσικό φως.

Με βάση αυτά, η Aγνή Μάλλιου και η ομάδα της NOUS Interior Architects σχεδίασε έναν χώρο όπου δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην αίσθηση της ασφάλειας, της γαλήνης, της καθαριότητας, και στην καταλληλότητα των υλικών. Το αποτέλεσμα είναι ένας σύγTime χώρος που καταφέρνει να συνδυάζει την αξιοπιστία της επιστήμης με την καθησυχαστική οικειότητα. Οι πολλαπλές αίθουσες αναμονής που δημιουργήθηκαν καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των εξεταζόμενων, αφού συμβάλουν τόσο στην ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής όσο και στον ορθό διαμοιρασμό των εξεταζόμενων ανά επίπεδο και τμήμα. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χώρου (ιατρικό κέντρο) χρησιμοποιήθηκαν αντιμικροβιακά βυνιλικά δάπεδα και σειρά antibacterial ηλεκτροδιακοπτών και πλαισίων της Vimar .

Οι τοίχοι διακοσμήθηκαν με ειδικού σχεδιασμού ηχοαπορροφητικά πάνελ που προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη μείωση των επιπέδων αντήχησης και θορύβου. Στον χώρο υποδοχής αναδείχθηκε το ήδη μεγάλο ύψος του ενώ στους ορόφους, το πρόβλημα των πολύ χαμηλών δοκαριών που συνάντησε η σχεδιαστική ομάδα, αντιμετωπίστηκε με ένα σύνολο από κυκλικούς όγκους που αγκαλιάζοντας τα δοκάρια διακόπτουν την ενιαία οροφή και επιτρέπουν την είσοδο κρυφού τεχνητού φωτισμού από ψηλά. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται η ψευδαίσθηση μεγάλων φυσικών φεγγιτών. Επάνω από κάθε reception - υποδοχή σε κάθε όροφο οι στρογγυλοί φεγγίτες επιτρέπουν στο προσεκτικά μελετημένο τεχνητό ως φυσικό φως να εισχωρήσει και να φωτίσει την κάθε συναλλαγή με τους πελάτες, δημιουργώντας μια πρώτη ευχάριστη αίσθηση.

Τα έπιπλα του χώρου αναμονής είναι ειδικού σχεδιασμού και αποτελούνται από εργονομικές και υψηλής ποιότητας κατασκευές για την αμεσότερη και αρτιότερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Το ύψος της πλάτης και του καθίσματος αλλά και η σκληρότητα έχουν μελετηθεί για να διευκολύνουν την έγερση από την καθιστή θέση όσων αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κίνηση. Τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι μέγιστης αντοχής τεχνολογίας fibreguard – life friendly.
Οι καμπύλες γραμμές σε στοιχεία των οροφών σε συνδυασμό με τα κυκλικά φώτα, και η απουσία αιχμών δημιουργεί αίσθημα αρμονίας και ενιαίας ρευστότητας. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η τοποθέτηση καθισμάτων σε σχήμα βότσαλου, που δίνουν συνέχεια στην γλυπτικότητα των καμπύλων κατασκευών. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το λευκό και το Aqua Blue σε μια γκάμα από τονικότητες που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός γαλήνιου περιβάλλοντος.
Οι ξύλινες επιφάνειες που παρεμβάλλονται ανάμεσα στο λευκό της καθαρότητας και το Aqua Blue της ηρεμίας δημιουργούν την αίσθηση της ζεστασιάς. Δημιουργήθηκαν ειδικές κατασκευές επίπλων στις οποίες εντάχθηκαν ζαρντινιέρες με σανσιβέριες. Τα συγκεκριμένα φυτά επιλέχθηκαν εξαιτίας της ιδιότητάς τους να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα παράγοντας οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και απορροφώντας το διοξείδιο του άνθρακα των κλειστών χώρων.

Βασικό μέλημα στον σχεδιασμό ήταν η ισχύς και η διάχυση του φωτός ώστε να είναι ανάλογη με την χρήση του κάθε χώρου, να είναι επαρκής, να μην κουράζει την όραση των εργαζομένων, αλλά και να προδιαθέτει θετικά τους εξεταζόμενους για την εξέλιξη της επίσκεψης. Το φυσικό φως διαχέεται σε όλους τους χώρους μέσω των τζαμιών που καλύπτουν τη μεγαλύτερη επιφάνεια της πρόσοψης του κτηρίου καθώς και μέσω του γυάλινου εξωτερικού κλιμακοστασίου.
Ο σκελετός της σκάλας που αποτελεί το μόνο ακτινοσκιερό τμήμα του κλιμακοσταστίου αποτελείται από πιστοποιημένο πυράντοχο inox σκελετό, τριπλά αλεξίσφαιρα γυάλινα σκαλοπάτια και φανάρι που στηρίζεται σε μία αλληλουχία γυάλινων επάλληλων επιφανειών. Το κλιμακοστάσιο λειτουργεί εντέλει ως αγωγός του φωτός ενώ ταυτόχρονα ενοποιεί οπτικά τους χώρους, και συμβάλλει στην βιωματική εμπειρία μιάς ανάλαφρης αιώρησης. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται η οποιαδήποτε αίσθηση αυστηρότητας και φόβου, που συνήθως υπάρχει σε έναν χώρο ιατρικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα ενισχύεται η αίσθηση της καθαρότητας και του Future Med (Ιατρική του Μέλλοντος).
Οι πολλαπλές αίθουσες αναμονής που δημιουργήθηκαν καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες των εξεταζόμενων, αφού συμβάλουν τόσο στην ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής όσο και στον ορθό διαμοιρασμό των εξεταζόμενων ανά επίπεδο και τμήμα.
Στα αιμοληπτήρια επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθεί αμμοβολή προκειμένου να επιτευχθεί η διαπερατότητα του φωτός και να μην αισθάνεται δυσφορία ο εξεταζόμενος. Η εξυπηρέτηση εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους για να εκτελέσουν ορισμένες βασικές λειτουργίες αποτέλεσε τον άξονα επάνω στον οποίο σχεδιάστηκαν και χτίστηκαν επίπεδες επιφάνειες, χωρίς σκαλοπάτια και με άνετη δίοδο σε όλα τα σημεία τους. Για τους μικρούς επισκέπτες και τους συνοδούς αυτών δημιουργήθηκαν αποκλειστικής χρήσης χώροι εξέτασης καθώς και αποκλειστικής χρήσης παιδικές τουαλέτες. Για τα βρέφη υπάρχουν εντός διαμορφωμένων χώρων βρεφικές αλλαξιέρες με υγειονομικές πιστοποιήσεις.

Στο υπόγειο και κάτω από την σκάλα κατασκευάστηκε ένας μικρός κήπος με λευκά βότσαλα και φυτά προκειμένου να δημιουργηθεί μια ευχάριστη και καθησυχαστική ατμόσφαιρα που μπορεί να μειώσει το άγχος εκείνων που πρόκειται να εξεταστούν στους Αξονικούς και Μαγνητικούς Τομογράφους.
Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στους εξεταζόμενους που έχουν αίσθημα κλειστοφοβίας και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στους Μαγνητικούς Τομογράφους. Έτσι, τοποθετήθηκε ένας νέος, Ανοικτού Τύπου Μαγνητικός Τομογράφος σε συνδυασμό με το πρώτο στην Ελλάδα ολοκληρωμένο οπτικοακουστικό σύστημα Ambient του κατασκευαστικού οίκου Philips, που προσφέρει μέσω ειδικής τηλεόρασης και μουσικής αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας κατά την διάρκεια της εξέτασης. (Κόστος άνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ.)

Το τελικό αποτέλεσμα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του εντολέα καθώς ελήφθησαν υπόψη όλες οι ανάγκες λειτουργικότητας, η προστασία της υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, και αξιοποιήθηκαν κατασκευαστικές λύσεις για να δημιουργηθεί ένας ελκυστικός χώρος που δηλώνει αισθητικά και λειτουργικά την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία των Διαγνωστικών Κέντρων Σακαρέλλος, δηλαδή ότι «Είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος» (Ιπποκράτης).

noos | Αγνή Μάλλιου - Interior Architecture Design & Innovative Product Design:

Contact Us

  • call us:
  • General Info:
    Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Find Us

4, Grammou st. N. Kifisia, 14564 Athens, Greece

Follow Us

Made with love by Agni Malliou. All rights Reserved. |
| Web Design & Development: Pavlos Korkas - Darnel ad